Jak je to vlastně se školkou?

16.04.2013 10:40

Jako člen investiční komise jsem se pokusil  zmapovat celý vývoj kauzy školka, protože podle všech ,obcí Zdiby vydaných informací , již měla být dávno postavena a dětičky se měly veselit v novém.

První známky snahy o novou výstavbu  jsem zachytil v minulém volebním období cca v roce 2009, kdy bývalé vedení obce vytipovalo nejvhodnější pozemek. Dále byly připraveny 3 typové projekty (montovaná, kontejnerová školka a dřevostavba) s tím,  aby  se stavba v budoucnosti  dala jednoduše upravit k jinému užívání (např.knihovna, zasedačka, klub seniorů apod.). Jednalo se o typové stavby, kdy se školka o kapacitě 50 dětí běžně dá pořídit za 8.miliónů korun. Po volbách v r.2010 byla celá agenda předána novému vedení.

 

 6.1.2011 byly posouzeny 3 možnosti na výstavbu školky Komisí investiční a územního rozvoje a to

1.Nabídka multifunkční nízkoenergetické stavby v celkové ceně 9,5mil.Kč vč.inženýrských sítí

2.Firemní školka bez finančního vyjádření

3.Stavebnicový systém v ceně do 10mil.Kč

Starostce obce bylo komisí doporučeno urychlené vypsání veřejné zakázky,  na zpracovatele projektové dokumentace ke stavebnímu řízení a podání žádosti o dotaci z ROP. Předseda komise pan Baier na zasedání zastupitelstva upozornil na aktuální výzvu z ROP zaměřenou na budování mateřských školek v okolí Prahy, kde je vysoká šance na získání dotace, s odkazem na společnosti, které s administrací žádostí z ROP mají zkušenosti a úspěchy.

Všechno směřovalo k tomu, že školka je pro všechny prioritou a bude tedy vybudována v co nejkratším čase a poptávka po umístění dětí bude uspokojena. Vedení obce byl doporučen úvěrový rámec 10mil. s výhodným úrokem a následně byla uzavřena i smlouva s bankou. Do dnešního dne byl příslib úvěru již dvakrát prodloužen. A to především kvůli neschopnosti předložit vhodný projekt k realizaci.

Zde ovšem akceschopnost obce končí. Začalo se koketovat s různými podezřelými projekty (jako nákup z části rekonstruované stodoly) , všechno se mlžilo, protahovalo, měnilo a snaha všech zúčastněných přicházela vniveč. Objevovaly se různé harmonogramy výstavby, přísliby termínů otevření ( některé i ve Zdibském zpravodaji nebo v letáku ODS), ale stále se nic nedělo. V prosinci 2011 na zastupitelstvu vznikla komise, která paní starostce schválila vypracovanou studii projektu a zastupiteli napříč volebními uskupeními vyslovila souhlas paní starostce se zadáním projektu a urychleném pokračování prací. Pak opět následovaly další a další termíny už zaručeně definitivního otevření. Konečný závazný termín slavnostního otevření , který byl veřejně oznámen vedením úřadu , byl  leden 2013. A zase nic. Rozpočet byl  náhle navýšen na 23mil.Kč a počet tříd snížen na 2 a celá kauza začala vyvolávat dohady, co vlastně je v pozadí celé věci !!! a nebo navozuje pocity o neschopnosti úřadu se racionálně postavit  k této problematice. Cena opěrné zdi a přivedení inženýrských sítí byla v rozpočtu obce navrhnuta na cca 7mil.Kč, což vyvolává úsměv a zvážení, zda výběr pozemku byl správný. Vždyť v obci jsou na prodej pozemky za cca 2mil.Kč i s inženýrskými sítěmi k okamžité výstavbě.

Vadí mi to, protože priorita byla na začátku jasná a pro občany Zdib je školka  důležitá. V loňském roce nebylo přijato 28 dětí a v případě uvolnění výstavby změnou územního plánu, by počet dětí značně narostl. Možnosti našeho  sdružení Z 11 jak pozitivně ovlivnit tento vývoj byly minimální. Zastupitelé za Sdružení fotbal Zdiby, Veltěž, Přemyšlení  nejevili také vůli podpořit vypsání veřejné zakázky na výstavbu školky za 23mil.Kč, když před několika měsíci na zastupitelstvu paní starostka hovořila o tom, že ta samá školka bude podle ní stát 8-9.mil korun. Nakonec bylo po vzájemné dohodě zastupitelů schváleno vypsání výběrového řízení, s podmínkou, že si zadavatel (obec) vymiňuje soutěž zrušit. Ta podmínka byla ochrana proti zadlužení obce neúměrně drahým projektem. Přesto, že to byla podmínka schválená zastupitelstvem, starostka podepsala výzvu k podání nabídky bez této podmínky. Je tu tedy ještě jedna nezodpovězená otázka, jestli jsou všechny úkony platné, když starostka překročila pravomoce, které jí určilo zastupitelstvo???

Ani výběrové řízení, které právě proběhlo, nepřineslo výrazné snížení ceny, které slibovala paní starostka. A co teď? Zadlužit obec na další roky nesmyslnou stavbou nebo hledat jiné řešení? Po třech letech asi špatný výběr. Potřebujeme školku za cenu, za kterou jinde postaví 2 školky o stejné kapacitě jako my jednu??? A to v ceně mateřské školy není ještě započteno vybavení školky a úprava zahrady a vybavením pro děti. Takže náklady ještě znatelně narostou.

Pokusil jsem se sepsat důležité momenty vývoje a doufám, že můj článek rozhýbe zúčastněné ke zvýšení aktivity a že stavba MŠ  se nestane až volební stavbou v r.2014.

 

                                               Za  Z11   Jiří Žáček

PS.Dodatečně jsem se dozvěděl, že starostka upravila zápis ze zastupitelstva podle platného zákona, kdy ve výběrovém řízení nesmí být podmínky pro jeho zrušení.

Nejnižší nabídka z výběrového řízení je 17,8mil.Kč bez venkovních úprav a vybavení.

Zpět

Kontakt

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode