Rozhovor se zastupitelem L.Širokým

10.05.2013 11:14

Za naše volební Sdružení Holosmetky, Zlatý Kopec, Brnky, nyní Z 11  jsi zastupitelem. Jsme zhruba v polovině volebního období. Do voleb jsme šli pod heslem: „samo se nic neudělá“. To heslo stále držíme. Před volbami jsme si stanovili priority.

Můžeš říci jak si stojíme s naplňováním našeho programu?

 

Program měl dvě roviny. Řekněme obecnou – obecní a zvláštní – s převahou prvků místního významu.

     Těmi obecnými body volebního programu je Nová Průběžná, revitalizace Přemyšlenského potoka, zateplení škola a školka, rožšíření školka, řešení  údržby pozemků sečí v intravilánu obce obecně závažnou vyhláškou a řešení Zdibského zpravodaje. Chtěli jsme také aktivovat s.r.o. v majetku obce, jako servisní subjekt ve vztahu k občanům – sekání trávy, dovoz stavebnin, odvoz suti atd.

  Z těch cílů, které nemají přímo obecný význam  jsme chtěli dobudovat veřejné osvětlení v ulici K Holosmetkům a předat do majetku obce osvětlení  ulice Dlouhá.  

 

S výstavbou Nové Průběžné souvisí stanovení objízdné trasy do Brnek a vytvoření podmínek pro dokončení finálního povrchu v ulici Dlouhá.  To úzce souvisí, protože ulicí Dlouhou vede jediná přístupová cesta do Brnek z řekněme historické obce v případě uzávěry ulice Přemyšlenské, která naváže na projekt Nové Průběžné.  

 

     Chtěli jsme vyčistění divokých skládek a prostorů pro kontejnery, obnovení  komunikace Zdiby x Chabry. Chtěli jsme zajistit možnost objednávání služeb kominíka tak, aby bylo možno této služby využít smysluplně  vytížením v lokalitě bez zbytečných přejezdů. Měli jsme za to, že by to měl koordinovat obecní úřad. Chtěli jsme budovat

sportoviště pro děti a dospělé a rozpracovat studii zavedení nepravidelné hromadné dopravy ve Zdibech. Chtěli jsme zprovoznit lékařské ordinace a rozšíření otevírací doby úřadovny Pošty.

 

A jaká je realita?

 

Chtít neznamená moct. Je to porce. To není projekt na jedno volební období. Naprosté priority jsou z mého pohledu dvě.  Nová Průběžná a Přemyšlenský potok.  V obou projektech se neudělalo mnoho. Snad se podařilo dotáhnout  podmínky pro výstavbu obchodního centra v prostoru poblíž celnice. S tím souvisí vybudování první části Nové Průběžné.  Tak do tříset metrů.  Byly schváleny církevní restituce, což bylo podmínkou pro uvolnění zákonné blokace pozemků, kterými má komunikace procházet. Jinak po „kruhák“ na Zlatém Kopci projekt v podstatě spí. Do konce volebního období se na projektu mnoho už neudělá. Snad lze začít s rozšiřováním komunikace dolů do Brnek. tam, kde jsou vyjasněné vlastnické vztahy. Ale je to otázka peněz a ty nejsou..  Můžeme  jen  doufat, že postoupíme v řešení pozemků, potřebných pro výstavbu mezi ulicí Ústeckou a ulicí Chaberskou, kde by  měl být kruhový objezd na, který pak naváže část  komunikace dolů do  Brnek.

  

 S tímto projektem je v podstatě spojen rozvoj obce. Je s podivem jak málo zastupitelstvo tento problém vzrušuje,

 

Revitalizace Přemyšlenského potoka. Ani zde se mnoho neudálo. Jediným pozitivem je potvrzení  Ředitelství silnic a dálnic, že počítá se svodem dešťových vod do této vodoteče, což přinese významný peníz k realizaci projektu.

 

Stanovení objízdné trasy dolů do Brnek. Trasa bude v nejbližší době navržena. Návrh připravím s kolegou Dubským a zohledníme zájem části občanů na dopravní opatření v oblasti ulic Zlatého kopce.  S tím souvisí vybudování finálního povrchu na trase náhradního přístupu do historické části Brnky.  Pro to jsme vytvořili určitý předpoklad v ulici Dlouhá, krerou nelze z objízdné trasy vyloučit. Problémem na trase bude ulice Obvodová. Je úzká, v katastrálních plánech daleko užší než ve skutečnosti. Bez dohody s vlastníky souvisejících pozemků se nehneme z místa. Mnohost vlastníků na pozemku pod tou cestou znemožňuje vybudování osvětlení, vodovodu, kanalizace a vozovky.     

 

Bylo dokončeno zateplení školy. Školka potřebuje  úplně jinou investici než zateplení. Je potřeba dovyměnit okna a veškeré rozvody. .

 

Momentálně kontroverzním tématem je rožšíření školky. Je to hodně vyhrocené. Pro školku byl vybrán pozemek, který je z pohledu územního plánu a vlastnictví obce jediný možný, ale není stavebně vhodný.  Vyžaduje vícenáklad bratru za 5 milionů korun.  Bohužel i vybraný projekt je drahý.   Pravda je taková, že postup nebyl příliš profesionální.  Nepadla otázka, zda je v obci jiný vhodný pozemek, který by splňoval i podmínku územního plánu. Teď víme, že takový pozemek existuje. Je v soukromém držení a mělo se jednat o jeho koupi. Lokalizací je nad současným sběrným dvorem.

No snad se z toho poučíme. Vadu měl i proces zadání veřejné zakázky. Věděli jsme, že bude třeba budovat opěrnou stěnu, která projet zdražuje. Proto jsme chtěli podmínku zrušení soutěže bez uvedení důvodů. To dnes legislativa nepřipouští.  Zakázka byla paní starostku zadána aniž by se nás znovu zeptala, jestli to má udělat.

Teď se naskytla příležitost koupit za rozumný peníz sousední pozemek, pod „kulturákem“ Doufám, že bude vedení obce důsledné, že rychle dotáhne věc do konce a pozemek bude možné do projektu zakomponovat.  Jsme povinni udělat vše co realizaci projektu zlevní.  Na zastupitelstvu jsem uvedl, že těch pět milionů je cca 600 metrů Nové Průběžné bez nákupu pozemku.  Když jsem chtěl, abychom rozhodli o etapizaci stavby, jak nám to umožňuje smlouva, byl jsem dotazován, co řeknu těm maminkám, kterých děti se nedostanou do školky. Opáčil jsem dotazem. Co řekneme vlastníkům pozemků v etapizaci, kteří nemohou stavět protože není Nová Průběžná? Těch je také hodně. Jsme odpovědní za ochranu majetku občanů a za soulad veřejných a soukromých zájmů!

Nejde přeci o to, aby školka nebyla. Jde o to, aby byla rychle a co možná nejlevněji. Paradoxně, můj návrh může vést k tomu, aby školka byla vystavěna kontinuálně, ještě letos.  Tedy, když uvidíme na peníze s jistou mírou jistoty a podaří se přijmout taková opatření, která projekt zlevní.  Držím školce palce.

 

 

Podle našeho záměru dopadlo převzetí osvětlení ulice Dlouhá do majetku obce. Osvětlení v ostatních ulicích na Zlatém kopci bylo obcí převzato ještě před vobami do obecního zastupitelstva.  

 

Jako přání, které se stalo otcem myšlenky, následně neuskutečnitelné se ukázal záměr řešit vyhláškou údržbu pozemků sečí v intravilánu obce. Chybí zákonné zmocnění. Ale také se ukázalo, že obec není tak bezbranná  proti těm, kteří o pozemky nepečují a otravují ostatní občany imisemi.  Dali jsme obci návod  jak na to. Je na ní, jak s tím naloží.  Možná by stálo za to, článek znovu zveřejnit.

 

Podařilo se aktivovat s.r.o. v majetku obce, jako servisní subjekt. Ve vztahu k občanům – sekání trávy, dovoz stavebnin, odvoz suti atd. to zatím kulhá. Doufejme, že se to zlomí.

 

Na dobré cestě je dobudování části veřejného osvětlení v ulici K Holosmetkům. Konečně je to i ve finančním plánu.  Pokud je mi známo, tak pro změnu nemáme souhlasy vlastníků pozemků k vybudování osvětlení. Je to dost dlouho. Odráží to akčnost naší obce a spolupráci občanů, zdůrazňuji, že některých, vlastníků pozemků. 

 

Co se opravdu nepovedlo je řešení Zdibského zpravodaje. Chtěli jsme, aby byl fórem všech.  Chtěli jsme, aby pro nepotřebnost přestaly vycházet jiné, řekněme neperodické občanské tiskoviny. Výsledek je smutný. Z měsíčníku je neperiodická tiskovina a tribuna jen někoho.  Hlavně nikdo nemá chuť do Zpravodaje psát.  To je problém a je to vizitka zvoleného vedení obce. 

 

Měli jsme v programu i vyčistění divokých skládek a prostorů pro kontejnery. Prostory pro kontejnery čistí  zaměstnanci obecního s.r.o. Myslím, že uspokojivě. Valná většina občanů se naučila třídit odpad.  A tak frekvence vývozu odpadu nestačí skutečnému sběru. Ale po vývozu je vždy čisto.  Horší je to s divokými skládkami. Nedaří se utlumit stále „živou“ skládku nad zámeckou zahradou (nebo tím, co ji připomíná). Naše sdružení  připravuje vyčistění lesní skládky pod Zlatým kopcem. To se snad letos spolu se zahrádkáři povede.   

 

Na mrtvém bodu je zatím  obnovení komunikace Zdiby x Chabry. Jako veřejná cesta to funguje, ale běda, když zaprší.

 

Chtěli jsme cestou obecního úřadu zajistit možnost objednávání služeb kominíka tak, aby bylo možno této služby využít smysluplně  vytížením v lokalitě bez zbytečných přejezdů a tím také levněji. V poslední době jsi se toho chopil Ty s kolegou Hollerem a já vám  držím palce, aby se to povedlo.

 

        Chtěli jsme stavět  sportoviště pro děti a dospělé. Máme pro to rozjednány dva pozemky.       

        Otázka je, co na nich má vzniknout.  Rozhodně nic složitého a nákladného. Nedávné  

        jsme se byli podívat ve Kbelích na veřejné místo pro piknik s ohništěm  a venkovním

        grilem. Je to tam asi tři roky a nikdo to nezdevastoval.  Inspirativní. 

 

        Mám v hlavě další bod,  studii zavedení nepravidelné hromadné dopravy ve Zdibech. Je

        okolo toho docela zbytečně složitá legislativa. Ale existuje místo, kde to léta funguje.  

        Měli bychom se tam podívat. Je to Rychnov nad Kněžnou.

 

        Debaklem skončí záměr zprovoznit lékařské ordinace ve škole. O to, jak se zdá, byl

        zájem jen před volbami. Škoda!!

 

   Stejnou katastrofou skončí záměr na rozšíření otevírací doby úřadovny Pošty.   Pošťáci zkvalitňují tak, že jsou jejich služby čím dál nedostupnější a nesnesitelnější. Když jsou ve službě na okénkách dvě nebo dokonce jedna a děvčata mají ještě nabízet všeliké produkty, tak to fakt není normální. A obtěžuje to!  Samostatným problémem je doručování balíků a listovních zásilek. To je činnost, kterou místní poště vzali. Služba se velmi zhoršila. Občas se stává, že ve schránkách nacházíme zásilky pro sousedy. Občas se někdo rozčiluje , že na jeho dopis nereagujeme. Vynadáno za to dostávají děvčata na poště – místní. Ale doručovací pošta  je v Odolena Vodě a vedení doručovatelů je v Praze.  Doklad  „hospodárnosti“  je rozvoz tisku. Ten se v poslední době rozváží Fordem Transit.  

 

To co říkáš mě vede k otázce zda je vedení obce kompetentní?

 

Je to samospráva. Mám pocit, že se nijak nevymyká. Máme schopnou starostku. Problém je, že nemá na obec potřebný čas. Ideální by bylo, kdyby obec rozlohy a problémů Zdib s téměř  třemi tisíci hlášených obyvatel a dalšími tisící  obyvatel nehlášených,  řídil uvolněný starosta.  Protože tomu tak není, sílí tlaky na její odvolání. Ale to není řešení. Neumíme státní správu, neumíme uplatňovat nároky obce. Máme vyhlášky, ale jejich uplatňování je hodně na dobrovolnosti. Říkáme, že nemůžeme investovat do cizího majetku, ale musíme udržovat veřejné cesty. Ty jsou často na cizích pozemcích. A my si neumíme říct o podíl na nákladech. Pak  se dopracujeme k tomu, že nedostaneme souhlas k vybudování vodovodu, kanalizace nebo třeba veřejného osvětlení.  

Jsme součástí koalice a máme spoluodpovědnost!

Osobně si myslím, že zvolené schéma, to je jedenáct zastupitelů  a starostka s místostarostou, není ideální.  Osobně bych příští model řízení obce viděl ve skladbě patnáct zastupitelů, rada, starosta a místostarosta. Navíc se domnívám, že by bylo dobře, aby se na obci zaměstnal absolvent studia správního práva a pomohl řídit obec.

Za Z11 dotazoval Jiří Žáček

 

 

  

 

 

 

Zpět

Kontakt

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode