Zajímavosti ze zastupitelstva

22.05.2013 12:06

   24.4. jsem se zúčastnil jednání zastupitelstva a jeho průběh mě tak zaujal, že jsem se rozhodl o některé dojmy se s vámi(voliči) podělit.

Žil jsem v domnění, že existuje koalice  a opozice a každá skupina plní svoji funkci. Koalice tvoří a opozice jí hlídá a kontroluje. Během zasedání jsem ovšem nabyl dojmu, že všechno je jinak. Stojí zde starostka, která si dělá vše po svém v chaosu a časovém presu  také díky mnoha dalším pracovním aktivitám (ne starostování). Přizvukuje ji pan Baier také z ODS. Potom je tady skupina koaličních zastupitelů (Z11, fotbalisti) a pan Dubský, který je tzv. z opozice, a ti se  snaží vycházet z reálných a realizovatelných možností obce a korigovat ne vždy uskutečnitelné  představy paní starostky.  No a samostatnou skupinu tvoří 2 opoziční zastupitelky ( paní Veselá a Oborníková), které jsou zcela mimo obraz dění, vůbec neví, jaké návrhy vzešly v poradních komisích obce, co z toho vůbec se uvedlo v chod, kolik co vlastně stojí a nebo by mělo stát (viz školka, hlavně ať je…)  pouze zbožně odsouhlasí názory paní starostky. Vůbec jsem nepochopil, proč kandidovaly. Necelé 3 roky  nečinně přihlížejí dění v obci a napadají ostatní zastupitele hesly z restaurace III.cenové skupiny.

Problém školka, to je  právě to oč běží. Všechno se točí kolem toho, že po třech letech po volbách školka není.

 V úvodu zasedání  pan Široký a Tvrdý sdělili veřejně, že byli starostkou vmanipulováni do souhlasu s vypsáním výběrového řízení na stavbu školky bez finančního omezení a že je  podle nich neúnosné, aby  předtím odhlasované požadavky zastupitelů s finančním omezením na tuto výstavbu nebyly respektovány. Jak se toto vůbec může stát…

A jak reagovat na otázku paní Oborníkové ve smyslu zda tedy existují nějaká jiná řešení? Kdyby se tímto zabývala dříve,  možná by zjistila , že nejjednodušší řešení by bylo např. odkoupení pozemku sousedícího se zahradou školky, který je určen na občanskou zástavbu a majitelka je ochotna její případnou.část odprodat. Zde postavit kontejnerovou školku a vše by se dalo stihnout tak, že v září 2013 by bylo slavnostní otevření. Podobně by se dala postavit školka místo sběrného dvora, kde nahrává současná úprava územního plánu. A vše do 10mil.Kč.

V případě přebytku peněz, by se daly postavit další třídy a opravit stávající školka. A to nemluvím o přecházení hlavní ulice ze školky do školky. No nic, na tato řešení už je pozdě….

Trochu naděje na zlevnění stavby školky již v rozběhnutém řešení přinesla nabídka správce konkursní podstaty obci Zdiby na odprodej sousedícího pozemku s pozemkem uvažovaným v již schváleném projektu na výstavbu. Tím by asi odpadla nutnost stavby opěrné zdi za cca 5mil.Kč. Odkoupení zastupitelé odsouhlasili.

Po menší hádce zastupitelé odhlasovali  výstavby školky s podmínkou, že stavba bude vybudována ve dvou etapách s ohledem na koupi pozemku od správce konkursní podstaty. Předání stavby firmě proběhne do 15.5.2013 a tak by podle smlouvy mohlo dojít k dokončení stavby do  6 měsíců.

Starostka také informovala (již poněkolikáté), že asi již konečně bude obci přiděleno  úklidové auto z dotací z EU. Zatím se nikdo ale nezabýval, co bude uklízet a jaké přinese obci vícenáklady.

V dalším bodě podala starostka informaci, že žádost o dotaci na rozšíření čističky a dobudování páteřního řadu kanalizace, kterou vypracoval pan Jurkeník, je na předním místě z podaných žádostí a má vysoké procento naděje na schválení.

V diskusi vystoupil také pan.Jordanov a opět upozornil zastupitele ( stejně jako již několikrát v minulosti ve svém periodiku Oočko, které je zasíláno všem zastupitelům osobně), že pozemek schválený pro výstavbu školky je podmáčený močůvkou a vzduch v teplých  měsících  asi nebude pro osazenstvo nové školky nejzdravější. Zároveň řekl nahlas veřejně šeptané tajemství, že po třech letech nečinnosti teď hrozí obci výstavba nejdražší školky na světě v přepočtu na jedno dítě.

Vybral jsem nejzajímavější body ze zasedání, hlavní roli hraje školka  a opravdu se zastupitelům divím, že  netrvají na nahrávání svých jednání. Každopádně doporučuji ke shlédnutí některé z dalších zasedání, je to opravdu zajímavé a k zamyšlení před dalšími volbami do zastupitelstva.

Zdiby 25.4.2013                                                                   Jiří Žáček – z11

PS

Pro uzavření kauzy doplňuji, že na dalším zastupitelstvu došlo, po prudké hádce, k politické shodě v koalici a byla odsouhlasena konečná nepřekročitelná cena školky vč.DPH a příslušenství  na 15mil.Kč. I touto cenou však vedeme v dlouhodobých tabulkách nejdražší a za své......

Zpět

Kontakt

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode