Zamyšlení - Sousedská práva

10.05.2013 11:08

 Zastupitelé jsou na tom jako rodiče. Mají různá vzdělání, různé zkušenosti, ale nikdo je neučí být rodiči, respektive zastupiteli. Prostě se jimi stanou. Jsou zvoleni a mají spravovat obec.  Mají o tom své představy a mají své priority. Snaží se je prosazovat a naplňovat. Občas se to daří, občas ne.  

Jednou z mých priorit byla úprava sekání trávy v obci.  Zarostlé neupravené pozemky jsou neestetické, ale to není tak hrozné.  Podstatné je, že škodí. Škodí především alergikům. Je jich mezi námi stále víc a nejvíce jim pomůže, když se travní plochy posečou před odkvětem. Škodí i majetku sousedů, kteří opečovávají své pozemky a nevítají náletové traviny a plevele.

Domníval jsem se, že je to jednoduchá věc. Jako právník samozřejmě vím, že v režimu  veřejného práva lze dělat jen to, co zákon dovoluje. Jinými slovy, k vydání obecně závazné vyhlášky je třeba zákonného zmocnění.  Nevěřil jsem, že je možné, že zákonné zmocnění chybí. A ejhle, chybí.

Takže, cíl se vzdaluje, obecně závazná vyhláška nebude.  Upravené Švýcarsko nebo Německo ve Zdibském provedení je pryč.

Ale je tomu skutečně tak, že se nedá dělat nic? Jsme tak bezbranní proti těm, kteří ztrpčují život druhým?

Z hlediska  občansko právního se zde nabízí možnost obrany formou žaloby v civilním řízení. Tuto možnost dává § 127 občanského zákoníku, který mimo upravuje ohrožování imisemi. Podle odst. 1 se musí vlastník věci zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto mimo jiné nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek. Výčet v ustanovení je demonstrativní, lze sem proto přiřadit i šíření plevele a dalších negativních jevů rostlinné povahy ze sousedního pozemku.

 To je mimochodem aktuální i dnes, kdy máme v „plném proudu“ topnou sezonu a naše lokální topeniště jsou “krmena“ neuvěřitelnými palivy.  Zažíváme občas pocity cestujících londýnského metra v době, kdy tam vlaky tahaly parní lokomotivy.

Cesta občanského práva je zdlouhavá a tím málo efektivní. Ale je to cesta.

 

Úplně bez opory však nejsme ani z veřejnoprávního hlediska. Použít se dá zákon o rostlinolékařské péči, a to jeho § 3, odstavcec 1. Ten řeší právě problém plevelů i veřejnoprávně. Ukládá fyzickým  a právnickým osobám, které pěstují, vyrábí, zpracovávají anebo uvádí na trh rostliny, rostlinné produkty nebo jiné předměty, a vlastníkům  pozemků nebo objektů nebo osobám, které je užívají z jiného právního důvodu povinnost zjišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo nedošlo k poškození životního prostředí anebo k ohrožení zdraví lidí nebo zvířat a  používat k ošetřování rostlin, rostlinných produktů a jiných předmětů proti škodlivým organismům pouze přípravky, další prostředky a mechanizační prostředky povolené k používání podle tohoto zákona popřípadě schválené biocidní přípravky uváděné na trh.

 

 V obou případech je obrana právními prostředky možná, pokud neudržování pozemku omezuje výkon práv vlastníka sousední nemovitosti, respektive má dopady na životní prostředí, zdraví lidí atd. Tedy NE, pokud by se mělo jednat pouze o „estetický“ význam v rámci obce. Na to pamatuje přestupkový zákon ve svém ustanovení § 47b odst. 1 písm. d), který říká:

„ Přestupku se dopustí ten, kdo neudržuje čistotu a pořádek na svém nebo jím užívaném pozemku tak, že naruší vzhled obce.“ Za tento přestupek může obec uložit pokutu až do výše 10 000 Kč.

Dále pak zákon o obcích ve svém  § 58 odst. 2 , který říká: Je-li vlastník právnickou nebo podnikající fyzickou osobou, může mu obec sama za obdobný prohřešek uložit pokutu až do výše 100 000 Kč. V těchto případech je ovšem nezbytné, aby příslušný orgán objektivně posoudil, zda dochází k narušování vzhledu obce v dostatečné intenzitě.  

Pravidelné kosení by obec mohla nařídit v případě, pokud by předmětný pozemek bylo možné podřadit pod pojem „veřejná zeleň“. Úpravu veřejné zeleně je možné upravit obecně závaznou vyhláškou obce, a to bez ohledu na to, kdo je vlastníkem pozemku.

Postihovat vlastníky pozemků za jejich „neúdržbu“ by však obec měla tehdy, jestliže sama plní svoje povinnosti ve vztahu k údržbě svých pozemků. Splnění zákonné povinnosti jednoho subjektu ovšem nelze podmiňovat splněním povinnosti subjektu druhého.

Obecnou povinnost péče vlastníka o svůj majetek lze číst již v ústavním zákonu, kterým se uvozuje Listina základních práv a svobod, a to v čl. 11 odst. 3., kde se říká, že vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem.

              Ustanovení uvedených předpisů obsahují povinnosti preventivní povahy. Kosení travních porostů lze jistě považovat za jeden ze způsobů, jak těmto povinnostem dostát. Plnění povinnosti dle občanského zákoníku se lze domáhat formou občanskoprávní žaloby.   Nad plněním povinností podle zákona o rostlinolékařské péči dohlíží orgány státní správy ve věcech rostlinolékařské péče. Obecní úřady obcí s rozšířenou působností projednávají ve svých obvodech přestupky nebo jiné správní delikty týkající se zmíněného § 3 odst. 1, jde-li o výskyt a šíření plevelů, jakožto škodlivých organismů, které se šíří z neobdělávané zemědělské půdy a neudržované nezemědělské půdy a které ohrožují životní prostředí nebo zdraví lidí nebo zvířat, a ukládají odstranění zjištěných nedostatků se stanovením lhůty.

            Říkáte si proč o tom píše dnes, v době vegetativního klidu? Rozklédněnte se kolem. Co „dnes“ nevyčistíme, z toho „zítra“ bude bujný porost. Ale problém není jen v plevelech.  Zastavte se u pošty nebo u některého obchodu v obci a zhluboka se nadýchněte. Někteří máme za bezprostřední sousedy neuvěřitelné sběratele čehokoli.  Znám na „Zlaťáku“ pozemek, který je zakrytý odpadky zcela. Chudáci sousedi. A nebrání se. Nebrání je ani obec.

            Od 01. ledna přebírá obec do své kompetence řešení přestupků. Pevně doufám, že se neomezí jen na řešení přestupků v dopravě. Vlastně doufám ve víc. Doufám, že se vlastníci a uživatelé pozemků začnou starat a že právo nebude nutné vynucovat. A doufám, že se obec bude víc starat a že bude neukázněné vlastníky a uživatele nemovitostí vychovávat.

Libor Široký

 

 

                 

                 

Zpět

Kontakt

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode